Selvhjelp for deg

Å prøve om igjen og om igjen

Litt om Å PRØVE OM IGJEN

Det å prøve om igjen og om igjen inntil du lykkes, er lurt. Det er nemlig slik vi virkelig lærer.

Har du lagt merke til at jeg ofte bruker meg selv som et dårlig eksempel, både når det gjelder måter å tenke på og når det gjelder automatiserte reaksjoner? Synes du det er litt rart? Jeg er jo tross alt psykolog og burde vite bedre, ikke sant?

Hvis det hadde vært så enkelt som at det vite bedre innebærer å handle rett, så ville jeg naturligvis ha handlet rett hver gang. Jeg vet hva som er hensiktsmessige måter å tenke på og jeg vet hvordan man burde handle for å oppnå best indre balanse.

Det er imidlertid ikke så enkelt som at det å ha hørt noe/lest noe er noen garanti for at vi handler rett. Læring har ikke skjedd før atferden endres. Det betyr at vi ikke har lært å tenke eller handle på beste måte før vi gjør det helt automatisk.

Veien til automatiserte handlinger går via repetisjoner; det å prøve om igjen og om igjen er veien til målet.

Greide du ikke å tenke riktig med én gang? Ikke rakk ned på deg selv av den grunn! Vær strålende fornøyd hvis du greide å legge merke til at du tenkte på en uhensiktsmessig måte og prøv om igjen.

Gjenta for deg selv hvordan du kunne ha tenkt for at det skulle bli mer hensiktsmessig og stol på at du er ett hakk nærmere å tenke hensiktsmessig neste gang 🙂

NB: “Dagens lille frø” består i nyttige småtips som kan gjøre hverdagen lettere for noen. De kommer i kategorien selvhjelpsverktøy og skal IKKE erstatte behandling. Hvis du har psykiske problemer som påvirker livskvaliteten din, er det viktig at du oppsøker lege og får henvisning til behandling. Hvis du allerede går i behandling er det lurt å diskutere “Dagens lille frø” med behandleren din før du innfører nye vaner.
Trine Elverum
administrator
Psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi, med traumebehandling som spesialområde. Tilleggsutdannelse: spesialistkursene i organisasjonspsykologi, MindfulnessBasertStressReduksjon, Positiv Psykologi og et bredt knippe behandlingsmetoder som EMDR, strukturell dissosiasjon, eksponeringsterapi, prescriptive imagery mm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkomsttilbud MBSR-kurs